Image1\
Imamo 1 gost na mreži

Savjetovalište baner 150

vm berane

fontis

 

Imanje rakocevic

 

 

 

 

 

Nicanje mliječnih zuba

Nicanje mlecnih zuba 1

Nicanje predstavlja kontinuirane pokrete zuba, od momenta kada je krunica izgrađena  počev od mjesta na kome se zub formira do mjesta na kome će obavljati svoju funkciju.

Izbijanje ili erupcija zuba je moment kada se krunica zuba pojavljuje u usnoj šupljini.

Svi roditelji sa nestrpljenjem očekuju nicanje prvog zubića kod bebe. Vrijeme izgradnje krunica i korijenova pojedinih zuba, njihovo nicanje i resorpcija različito je u pojedinih zuba i u zavisnosti je od brojnih faktora: pola, klime,  rase, individualnih osobenosti, spoljnih faktora…

Prvi zubić može se očekivati između šestog i osmog mjeseca života, a kod nekih beba i ranije. Neka beba dobije prvi zub sa tri mjeseca, dok druga sa osamnaest, a opet su obje zdrave i normalno se razvijaju. Vreme nicanja prvih zuba je uglavnom uslovljeno nasleđem. Opšte prihvaćeno shvatanje da je zakasnjelo nicanje od 6 mjeseci za mliječne i godinu dana za stalne zube normalna pojava. U najvećem broju slučajeva donji zubi niču prije gornjih.

Djeca dobijaju dvadeset zuba, mlečne zube, tokom prve tri godine života.

Bebe se različito ponašaju kad im niču zubi. Nicanje zubića neka djeca podnesu sasvim lako, dok se kod druge djece mogu javiti povišena temperatura, mekana stolica ili proliv i uznemirenost. Uglavnom sva djeca imaju u ovom periodu povećano lučenje pljuvačke.

Ponekada se, usled nicanja zuba mogu inficirati desni bebe. U tom slučaju, preporučujemo da desni premazujete čajem od kamilice, žalfije ili troprocentnim hidrogenom. Tkođe ih možete pramazivati nekim od oralnih gelova koji služe za smirivanje upaljenih desni, a djeluju i kao lokalni anestetik.

Poželjno je da djetetu u periodu nicanja zuba date neku malo tvrđu igračkicu ili neke od gumenh prstenova različitog oblika, takozvane glodalice koje će moći da gricka ili sisa


Nicanje mlecnih zuba 2

Obično bebi prvo niču dva središnja donja sjekutića (jedinice). Nekoliko mjeseci kasnije niču gornji sjekutići, njih četiri obično u razmaku od po mjesec dana. Prosječna beba od godinu dana ima šest zuba – četiri gore i dva dole. Zatim slijedi pauza od nekoliko mjeseci, onda niču dva preostala sjekutića dolje i četiri prva kutnjaka. Kutnjaci ne niču odmah pored sekutića, jer ostavljaju mjesto za očnjake.

Posle pojave prvih kutnjaka, slijedi pauza od nekoliko mjeseci prije nego što između sjekutića i prvih kutnjaka ne počnu da rastu očnjaci. Ovo se najčešće dešava u drugoj polovini druge godine. Na kraju niču četiri kutnjaka (drugi kutnjaci iza prvih) obično polovinom treće godine.


TABELA NICANJA MLIJEČNIH ZUBA  (Lunt, Low)

Mliječni zubi

donji

gornji

Vrijeme (mjeseci)

Redosled

Vrijeme (mjeseci)

Redosled

Centalni sjekutić

6 - 10

I

8-12

I

Lateralni sekutić

10 - 16

II

9-13

II

Očnjak

17 - 23

IV

16-22

IV

Prvi kutnjak

14 - 18

III

13 - 19

III

Drugi kutnjak 

23 - 31

V

25 - 33

V


Nema potrebe da brinete ako je kod vaše bebe raspored nicanja zuba raniji ili kasniji.
  

 

Neka beba može da se rodi sa zubima (natalni zubi). Ovi zubi su problem ako se klate. Tada ih treba izvaditi, jer postoji mogućnost da ih beba udahne. Izuzetno rijetko zub može da nikne u prvih trideset dana bebinog života (neonatalni zubi). Kod te djece će i stalni zubi nicati ranije.

 

Author of this article: dr stom. Veselinka Radenović, spec. dječje i preventivne stomatologije

Show Other Articles Of This Author

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari   

 
+2 #1 Guest 08-08-2012 11:05
Odličan text!
Citat
 

STOMATOLOGIJA