Image1\
Imamo 3 gostiju na mreži

Savjetovalište baner 150

vm berane

fontis

 

Imanje rakocevic

 

 

 

 

 

Maligni melanom

melanom 1

Maligni melanom (melanoma malignum) je najzloćudniji tumor kože i sluzokoža. Zloćudnost ovog tumora potiče od njegove osobine da veoma rano, dok je još primarni tumor malih dimenzija, daje metastaze. Iako samo 4, 6% svih kancera otpada na melanome, oni su odgovorni za 2/3 smrtnih ishoda od svih kancera kože. Između 6 i 8 % malignih melanoma imaju nedostatak pigmentacije pri kliničkom makroskopskom pregledu, otežavajući tačnu ranu dijagnozu.

Uzrok: Maligni melanom se razvija iz pigmentnih ćelija (melanocita). Uzrok ovog tumora nije u potpunosti jasan, ali se sigurno zna da veliku ulogu ima UV zračenje. Veliki je uticaj jonizujućeg zračenja, hemijskih jedinjenja, povreda kože, zatim utiče brojnost mladeža, nasljeđe i rasa.Veći rizik da obole od ove bolesti imaju osobe bijele rase, posebno one koje imaju svijetlu kožu i oči, a pri dejstvu sunca lako izgore ili dobiju pjege. Bolest je češća kod osoba koje imaju mnogo mladeža, kao i mladeže neobičnog izgleda. Rizik predstavlja dugotrajan boravak na suncu bez UV zaštite, rak kože u porodici i opekotine od sunca u djetinjstvu.

       Istraživači su i do sada znali da  MITF gen kontroliše rast melanocita, koji su odgovorni za tamnjenje kože nakon sunčanja. Medjutim, skoro su otkrili da mutacija ovog gena dovodi do njegove abnormalne aktivnosti i povećava mogućnost da sunčanjem nastane maligni melanom.
Mutirani gen se češće sreće kod kod osoba koje imaju puno mladeža i oboljele od melanoma u porodici. Oko 4% Australijanaca oboli od melanoma u nekom periodu života, a mutacija gena MITF povećava ovu mogućnost za 10%.
      Ova istarživanja su objavljena 14.11.2011. u prestižnom medjunarodnom naučnom časopisu “ Nature”. Profesor Mann je radio skoro 20 godina na ovom projektu na  Westmead Millennium Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Sidneju i Melanoma Institutu Australija.
Prof. Mann naglašava: „Pronašli smo u 1% populacije mutaciju ovog gena. To znači da u Australiji 200 000 ljudi ima ovu mutaciju, i da je njihov rizik od nastajanja melanoma 2,5 puta veći od ostalih Australijanaca. Ovo istraživanje je pokazalo zašto su pojedinci podložniji nastanku melanoma od drugih. To će nam pomoći da odredimo koliko često treba raditi skrining preglede da bi zaštitili stanovništvo od melanoma", naglašava profesor.

Kako izgleda: Na maligni melanom treba posumnjati kada postojeći mladež počne da raste, izdiže se iznad ravni kože, svrbi, boli, krvari ili mijenja boju. Posebno su sumnjivi veliki, asimetrični mladeži, nepravilnih (nareckanih) ivica i mladeži koji imaju više boja. Kod melanoma obično postoji dishromija i na jednoj promjeni se može uočiti nekoliko boja: crna, bijela, nijanse plave, sive, crvene, braon i ljubičaste. Melanom najčešće nastaje iz postojećeg mladeža, mada može da se javi na koži gde nije bilo mladeža, na sluzokožama, oku, nervnom tkivu i unutrašnjim organima.

melanom 2

Melanom sa površnim širenjem

To je najčešći oblik melanoma. Javlja se kod odraslih između trideset i šezdeset godina. Tumorozna promena je veličine od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara, malo izdignuta, sa neravnim, ali ipak oštrim granicama, nejednake boje. Tumorske ćelije se nalaze u zoni između epiderma i derma, uglavnom iznad bazalne membrane. Tumor se više širi po površini nego u dubinu. Nakon par mjeseci ili godina proširi se na regionalne limfne žlezde.

Lentigo maligna melanom

Ovaj oblik melanoma se uglavnom javlja kod starijih osoba, u sedmoj deceniji ili kasnije. Tumor nastaje na delovima tela koji su izloženi suncu. Promjena najprije liči na fleku tamno braon ili crne boje. U nivou je kože tako da se ne može napipati. Kasnije može da raste, da se izdiže iznad ravni kože i dobija oblik čvorića, postajući invazivan i šireći se kako površinski tako i u dubinu.

Akralni lentigo melanom

Javlja se na krajnjim delovima tela kao što su šake, stopala, uši i nokti. Nastaje kod osoba starijih od 60 godina. Sličan je običnom lentigo melanomu od koga se razlikuje većom invazivnošću i lošijom prognozom. I on se najprije javlja kao pigmentovana mrlja, a kad počne da raste u visinu postaje tamno modar ili bez boje. Često na površini zahvaćene kože postoje defekti (ulceracije).

Nodularni melanom

Ovo je najagresivniji oblik melanoma. To je čvor koji sporo raste u širinu, a veoma brzu u dubinu. U roku od nekoliko mjeseci zahvata dublje slojeve kože i širi se dalje. Česta su krvarenja i defekti (ulceracije) zahvaćene kože.

Dijagnoza: Pošto maligni melanom brzo daje metastaze, veoma je bitno da se otkrije na vrijeme. Mladeži se sa godinama mijenjaju, pa nekada nije lako uočiti da je došlo do pojave maligne alteracije. Mladež se najprije posmatra makroskopski, a promjene se radi lakšeg praćenja grupišu prema početnim slovima ABCD:

  • A kao asimetrija
  • B kao border (ivica)
  • C kao color (boja)
  • D kao diameter (veličina)
  • E kao elevacija (izdignutost iznad ravni kože)

a potom i mikroskoski-dermoskopom. Ako izgleda sumnjivo obavezno se hiruruški uklanja. Biopsija mladeža i histopatološki pregled mogu potvrditi dijagnozu, mada se češće koriste za ocjenu prognoze bolesti i određivanje terapije. Melanomi se uglavnom klasificiraju u tri različite grupe na osnovu kliničkih i histoloških karakteristika (1-melanom koji se površno širi, 2-nodularni i 3-LMM.) ali i prema stepenu invazije derma (Clark I-V ) i ukupnoj debljini lezija (Breslow I-V). Naravno da je prognoza bolja ako su melanomi nižeg stepena i ako nema udaljenih metastaza.

Terapija: Najefikasnije je da se maligni melanom hirurški ukloni. Kod uznapredovalih oblika koristi se hemo i radio terapija. Još uvek su u eksperimentalnoj fazi vakcine protiv melanoma, antitumorsaka antitela i genska terapija. Imuno terapija podrazumeva primenu rekombinantnog interferona i interleukina 2. Nove metode daju duže preživljavanje.

Author of this article: dr med. Nataša Vukotić Đuričanin, spec. dermatovenerologije

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari   

 
+2 #2 Guest 17-05-2012 10:03
Moja majka je imala melanom, na svu srecu otkriven je na vrijeme. Tekst mi se svdja, treba lo bi vise ovakvih tekstova koji su usmjereni na rano otkrivanje bolesti ...
Citat
 
 
+5 #1 Guest 16-05-2012 15:24
Sve pohvale za ovako dobar text.
Citat
 

MEDICINA

Anesteziologija
Dermatovenerologija
Ginekologija i akušerstvo
Hirurgija
Infektive bolesti
Interna medicina
Neurologija
Oftalmologija
Opšta medicina
Otorinolaringologija
Patologija
Pedijatrija
Psihijatrija
Radiologija
Reumatologija
Socijalna medicina
Sudska medicina
Urologija